Een Travellerspoint blog

Tha boooomb!

Las Fallas de Valencia

sunny 25 °C

iHola chicas y chicos!

Wat een zot weekend! Het begon allemaal op donderdag. Aangezien Lies te laat aankwam om nog een trein naar Gandía te nemen, besloten we met een paar vrienden een auto te huren. Het was dit weekend “Fallas” dus we hadden verlof van donderdag tot dinsdag.

Dus trokken we donderdagmiddag naar Xátiva, op zo’n 40 km ten westen van Gandía. Het was een prachtig ritje door de bergen (bergen, historische dorpjes, kust, grote steden, deze regio heeft het echt allemaal) met een aantal panorama-stops en niet te vergeten een stop om wat appelsienen te plukken in één van de honderden appelsiengaarden! In Xátiva bevindt zich een indrukwekkend paleis/slot/kasteel op een berg. De temperatuur is inmiddels flink gestegen hier, dus het was me wel een wandelingetje. Jaja, ik weet wat jullie denken :-) ik en wandelingen.. Uiteindelijk zijn we toch boven geraakt en een kijkje genomen in de vele torens en tuinen, waar je natuurlijk een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Daarna richting Valencia voor het avondeten. Voor de eerste keer konden we de Fallas bewonderen. Even een korte uitleg over dit feest: “Fallas” zijn beelden gemaakt van hout met een laag polyester er over heen. Tijdens dit weekend bevinden er zich ongeveer 600 van deze beelden over heel de stad Valencia (alsook in verschillende andere steden in de Comunidad Valenciana – in Gandía waren het er 23). Elk beeld is gemaakt door een “casal faller / comisión fallera”, een groep van mensen die samen beslissen een falla te maken. Hun commissie krijgt een naam en een wapenschild. Aangezien het duurste beeld vorig jaar een prijskaartje droeg van zo’n €600 000 kan je wel raden dat deze organisaties veel geld bijeen moeten krijgen. Dit doen ze door verschillende benefiet-acties, bijvoorbeeld paella-avonden. Op vrijdagavond en/of zaterdagochtend (het feest duurt van vrijdag tot maandagavond) wordt de winnende falla gekozen. Er zijn prijzen voor de fallas infantiles (voor de kindjes) en gewone fallas.

Elke dag om 14 uur vindt de “Mascleta” plaats, vuurwerk overdag. Je kan er uiteraard niet veel van zien, maar wel van horen en voelen. De straten lopen tegen 12 uur vol om zo dicht mogelijk bij de Plaza del Ayuntamiento te komen om de knallen te kunnen voelen. Op zaterdag en zondag om 15u30 begint de processie waarbij door elke casal faller bloemen geofferd worden aan de Maagd Maria op de Plaza de la Virgen. Daar is een gigantisch houten beeld opgezet met enkel het hoofd van Maria, de rest van haar lichaam moet dan bedekt worden met de geofferde bloemen. Dit wordt gedaan door behendige caballeros. De processie gaat doorheen heel de stad. Elke casal faller heeft dus een plekje in de optocht. Vooraan loopt een man met het wapenschild, daarna vrouwen, mannen en kinderen (zelfs pasgeborenen) in traditionele klederdracht. Van een local hebben we vernomen dat zo’n kleed minimum €800 kost. Het zijn dus zij die geld hebben die in deze stoet lopen. Er is ook steeds een koningin van het vuur, een koningin van de falla en nog 2 die ik me niet meer herinner, die minimum €3000 betalen om koningin te zijn. Ja, het viel me best op hoe weinig er tijdens dit feest te merken valt van de crisis. Overal knallen bommen van elk formaat op elk moment van de dag (kindjes die nog maar net lijken te kunnen lopen leren hier van hun ouders al hoe ze bommetjes moeten afsteken), elke dag van de maand een 5 minuten durende Mascleta om 14u en elke avond van het weekend om 01.00 een verbazingwekkende vuurwerkshow van minstens 15 minuten: dat lijkt me een hoop geld. Maar feesten gaat in Spanje boven alles! Op zondag vindt het grootste vuurwerk plaats tijdens de “Nit del Foc”, de nacht van het vuur. Op maandag worden de fallas dan één voor één verbrand. (Om een idee te krijgen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0JoMTcmkVF8#!)

Terug naar donderdagavond, lekker gegeten in een tapasbarretje en dan naar de luchthaven. Blij om Lies te zien! Na de thuiskomst toch nog even naar een feestje want mijn Colombiaanse vrienden hadden beloofd om me nog wat meer merengue te leren. Super leuke avond natuurlijk :-)

Vrijdag voor het eerst de Mascleta gezien hier in Gandía, een beetje raar, dat vuurwerk overdag. Zolang het knalt is het echter goed voor de Valencianen! Daarna besloten we een kijkje te gaan nemen in Gandía stad. Zoals gezegd staan daar ongeveer 23 fallas opgesteld. We mochten al meteen genieten van een optocht, helaas kregen alleen de kindjes snoepjes… We werden geleid door de tandem-partner (tandem: 2 personen die elkaars taal willen leren en elke week samenkomen om een van de talen te oefenen, ik doe dit met een Colombiaan die zijn Frans wil oefenen) van Franzi (mijn flatgenootje). Zij is zelf ook 3 keer koningin geweest de afgelopen jaren. Duidelijk geen last van de crisis. Ze heeft ons meegenomen naar een bar waar de rest een typisch fallasshotje heeft genomen, iets pastis/raki-achtig. Na nog wat dwalen door de stad hebben we (weer) lekkere tapas gegeten in een authentiek restaurantje. Helaas staan er tijdens de fallas ook honderden churros en bañuelos (smoutebol-achtig) kraampjes verspreid over de stad en konden we ook daar niet aan weerstaan…

Op zaterdag zijn we dan naar Valencia getrokken. Alle bussen en treinen zaten overvol. Bijgevolg waren we te laat om dicht bij de Mascleta te komen en hebben we enkel een beetje kunnen zien in een gebouw met spiegelruiten. Het was wel 27 graden en we zagen meerdere mensen flauwvallen tussen de massa. Na veel wringen zijn we tot op de Plaza de la Virgen geraakt waar we een goed plekje konden bemachtigen om de processie te zien. Het bleek echter gewoon hetzelfde als de dag er voor in Gandía (behalve dat Valencia 600 casals fallers heeft en Gandía 23, de optocht duurde dus zo’n 10 uur), dus besloten we nog wat verder rond te wandelen. Bij de Torres de Serrano stonden we verschillende straatartiesten. Echt een leuke sfeer. Na uren en uren verderdwalen door de stad hebben we naar het vuurwerk gekeken op een brug over de Rio Seco. Een speciaal moment!

Na een dagje uitrusten op het strand op zondag zijn we maandagavond naar “La crema” in Gandía gaan kijken. Het was weliswaar aan het regenen! We hebben er 2 meegemaakt, de eerste en de laatste, want we wilde bij deze laatste en grootste op de eerste rij staan. Elke crema begon met een halve minuut vuurwerk, daarna werd het vuur aangestoken. Uiteraard staan de brandweermannen altijd paraat als het vuur over dreigt te slaan op een gebouw of een boom (en dat was nodig ook). Het was echt een unieke ervaring, veel meer kan ik er niet over vertellen, jullie moeten het facebookfilmpje zeker bekijken!

Het was en het zal ongetwijfeld het meest onvergetelijke feest in mijn Erasmustijd hier zijn. Nog twee weken en ik mag mijn allerbeste vriendinnetje Jella verwelkomen tijdens het Paasverlof! Verder staat er ook een uitstapje naar Pamplona/Baskenland (voor de wereldvreemden: Noord-Spanje) op het programma, waar mijn flatgenootje Saioa woont :-)

Besos!

Geplaatst door ElenaMaria 13:39 Gearchiveerd in Spanje

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint