Een Travellerspoint blog

The Andalucia trip

ver Sevilla y morir!

sunny 20 °C

iHolaaaa!

Even niets meer geschreven, het leven gaat hier ondertussen ook gewoon zijn gangetje, maar dit weekend hebben we ons eerste tripje gemaakt: Andalusië! De trip werd georganiseerd door ESN’s Valencia en ESN Gandía, voor ongeveer 10 personen van Gandía en 50 van 2 universiteiten in Valencia. Alvast sorry voor mijn soms vreemde schrijfstijl, het overschakelen Spaans-Engels-Nederlands is moeilijk!

Woensdagavond hebben we de trein naar Valencia genomen, want we werden om 03.30 aan de universiteit (Universidad Politécnica de Valencia – waar mijn hogeschool onderdeel van uitmaakt) verwacht. We hebben de nacht in het appartement van enkele Hongaarse meisjes doorgebracht. Met een uur vertraging (verrassing) zijn we tegen 10u aangekomen in Úbeda, een klein stadje met Unesco Wereld Erfgoed. Daarna zijn we doorgereden naar Córdoba waar we in een hostel verbleven naast de Mezquita. Die Mezquita was heel speciaal, hij is (uiteraard) gebouwd in Moorse stijl en je kan er ook duidelijk Mekka in aangeduid zien (met zo’n typisch poortje en muurschilderingen met goud – geen idee hoe dat noemt) maar verder vind je er overal Maria en Jezus beelden, altaars en andere Christelijke versieringen. ’s Avonds hebben we genoten van tapas in een authentiek restaurantje. Daar hebben we kennisgemaakt met nog meer Duitsers en Italianen die in Valencia studeren. Mijn Italiaans is ook weer bijgeschaafd! Daarna mochten we een flamencoshow bijwonen. Dat moet je uiteraard gedaan hebben als je in Andalusië bent. Filmpjes volgen op facebook! Het was die dag ook de verjaardag van Emeline, een meisje uit Lille, en de zanger heeft op ons verzoek speciaal voor haar gezongen!

Vrijdagochtend veel te vroeg zijn we weer de bus op gestapt richting Jerez. Het was koud, want in Córdoba is mijn jas helaas gestolen. Ik had hem achtergelaten in de bagageruimte en hij is daar verdwenen. Gelukkig belooft het warmer te worden. In Jerez hebben we het beroemde Alcazar bezocht, het paleis van een Moorse machthebber. Overal vind je er ook appelsienbomen, die kleur aan de Andalusische steden geven. I love it! In de late namiddag zijn we van Jerez naar Sevilla gereden. Toch even vermelden hoe zeer ik genoten heb van eindeloze hete douches en verwarming op de kamers. Mijn al 3 weken aanslepende verkoudheid is nu iets beter. ’s Avonds zijn we naar een discotheek in Sevilla geweest. Het liep er vol met chic volk en ik miste Gandía en alle leuke mensen! We zijn dus vrij vroeg naar huis gegaan.

Op zaterdag hebben we dan Sevilla bezocht. De meesten onder jullie weten dat ik al jaren uitkeek naar deze dag! We bezochten eerst de kathedraal, een prachtig gotisch bouwwerk maar naar mijn mening niet erg verschillend van de kathedralen die we in België hebben. We zijn helemaal naar boven geklommen in de Giralda (toren) waar je een prachtig uitzicht hebt over heel de stad. Na een heerlijke maaltijd op een terrasje in de zon (Sevilla is de warmste stad van Spanje – het was ongeveer 22 graden) zijn we het Alcazar binnengegaan. Ik heb geen woorden om dit te beschrijven, jullie moeten gewoon de foto’s bekijken! Het is werkelijk het paradijs op aarde. Goud vanbinnen, eindeloze tuinen buiten… ’s Avonds zijn we op de bus gestapt naar Cádiz voor het beroemde Carnival de Cádiz. Hier waren wel 16 verschillende ESN organisaties aanwezig vanuit heel Spanje. Werkelijk iedereen was verkleed in de meest originele personages. Ook hier verwijs ik naar de foto’s! Overal drank uiteraard en optredens van groepen uit Cádiz (traditionele muziek). Dat was wel jammer want iedereen had nood aan party music! Tegen 4 uur, na een pakje churros, zijn we naar Sevilla teruggekeerd.

De laatste dag hebben we in de zon doorgebracht: we zijn langs de rivier Guadalquivir naar de Torre del Oro en Plaza de España gewandeld. Tegen 16u was het wel 25 graden! We hebben vlakbij Plaza de España nog een heerlijke paella gegeten en zijn dan de bus opgestapt. Na een drietal uur hebben we een korte stop gemaakt in Granada. Helaas konden we het Alhambra niet meer bezoeken. Maar ik kom zeker nog eens terug! Tegen 5u in de ochtend zijn we terug aangekomen in Gandía, met een groot slaaptekort, maar het was de moeite waard!

Besos!

Helen

Geplaatst door ElenaMaria 23:00 Gearchiveerd in Spanje Reacties (0)

The first day of school

Escuela Politécnica Superior de Gandía

sunny 14 °C

iHola!

De spannende eerste schooldag is achter de rug. Lang duurde hij niet, want ik heb ’s maandags (voorlopig) pas les om 15u15. Recursos Culturales gaat voornamelijk over cultureel erfgoed en hoe dit te behouden, het werk in musea, etcetera. De lessen bestaan uit hoorcolleges en practica. In de practica moeten we geloof ik presentaties voorbereiden en groepswerken doen. Er zullen ook een aantal “salidas” plaatsvinden, dit zijn uitstapjes. Zo gaan we bijvoorbeeld het oude stadscentrum van Valencia bezoeken en het Palacio Ducal waarvoor de stad Gandía erg beroemd is. Soms zullen we gegidst worden, soms moeten we zelf gidsen. Hij had tussen zijn (deftige en werkende) powerpoint presentatie zelfs een aantal foto’s van vorig jaar gestoken. Hij praat op een nogal saaie manier, maar wel verstaanbaar. Ik vermoed dat hij daarvoor extra zijn best doet omdat de helft van de groep bestaat uit Erasmus studenten. Aanwezigheid is verplicht aangezien 60% uit permanente evaluatie bestaat, dus moesten we een lijst handtekenen. Ik kan er nog steeds niet van over dat de docent bij het buitengaan zelf een foto van ieder van ons trok en de fotonummer bij onze naam schreef!

Na de les heb ik mijn mentor ontmoet, Blanca. Ik had al vaak met haar gecommuniceerd over praktische dingen, maar ze woont in Valencia dus was ze afgelopen week thuis. Het mentorsysteem werkt heel goed vind ik, bijna iedereen heeft er een en de mentors komen vaak mee naar dinertjes en feestjes van de Erasmus studenten. Over het algemeen zijn de Spaanse studenten niet zo blij met ESN (Erasmus Student Network) omdat hun activiteiten enkel toegankelijk zijn voor buitenlandse studenten en dus de integratie tegenhoudt. Ze hebben wel een beetje gelijk.

De school heeft ook een sportzaal waar je allerlei (gratis) lessen kan volgen: spinning, aerobics, aerobox, aerodance, musculation, ballroom dancing, belly dancing, yoga, pilates, step, volleybal, basketbal, voetbal, … Voor ieder wat wils. Ekin besloot er al meteen in te vliegen met een les spinning. Zoals jullie weten ben ik meer voor de dans-aanverwanten ;). Nog even zien hoe het allemaal in mijn lessenrooster past.

’s Avonds hebben we met een aantal meisjes in mijn appartement gegeten. We hadden salade gekocht en het was grappig om te zien hoe iedereen daar andere dingen opkapt. Zo doe ik er uiteraard mayonaise bij (die hier niet hetzelfde smaakt :() en Martina olijfolie.

Tegen 10u was het cineforum, filmavond, maar ik ben thuis gebleven want ik heb morgen al les om 08u15!! En nog een economisch vak ook: bedrijfsmanagement! Hopelijk geraak ik er uit…

Besos!
Helen

Geplaatst door ElenaMaria 1:48 Gearchiveerd in Spanje Reacties (0)

A little Belgium in Spain

porque a todos nos gusta el chocolate

overcast 7 °C

!Hola!

Niet beseffende dat de supermarkt hier op zondag ook sluit (ze is anders tot 22u open, dus dan verwacht je dat niet) zaten we vandaag zonder eten, dus zijn ik en Franzi bij Martina gaan eten. Zoals al verteld woont zij in hetzelfde appartementenblok. Haar flatgenote is een 28-jarige Argentijnse lerares Spaans die tot ons groot genoegen verzot is op koken. Ik besloot voor het dessert te zorgen, mijn Côte d’Or melkchocolade en Lotus speculaas, meegebracht uit België! Ze vonden dat natuurlijk heerlijk.

Het was ook leuk om ons Spaans te kunnen oefenen met de Argentijnse (ik ben haar naam even kwijt). Ik probeer met Marti ook altijd Spaans te spreken, want zij spreekt beter Spaans dan Engels. Dat is alleen een probleem als we op stap zijn met de Turkse meisjes, die geen woord Spaans spreken. Dus zijn we bezig ze toch al wat basiskennis bij te brengen (het refrein van Danza Kuduro bijvoorbeeld ;)). De meesten hebben hier ook nog Spaans als vak, maar ik heb al mijn Spaans op school helaas/gelukkig al afgelegd.

’s Avonds zijn we weer naar de Mexicanen gegaan om een film te kijken, waar niet onverwacht niets van terechtkwam. Met zoveel interessante mensen om je heen heb je geen film nodig! We hebben in de plaats een spel gespeeld. Het was weer heel gezellig :)

Morgen de eerste dag school, 2 uurtjes “Recursos Culturales”. Benieuwd hoe dat hier allemaal in zijn werk gaat!

Besos!
Helen

Geplaatst door ElenaMaria 10:26 Gearchiveerd in Spanje Reacties (0)

The welcome dinner

la gente está muy loca!

sunny 5 °C

iHola queridos!

Na een korte nacht opnieuw op zoek naar een gsm, met een Duits paspoort, alsook op dikke truienjacht. Het is echt niet meer te doen in mijn iglo. Achter de hoek van de Carrefour bevindt zich een winkelcentrum met H&M, Zara, Pull & Bear, Bershka, ennn Stradivarius!! Helaas liefste mama, ik heb het maar 4 dagen volgehouden zonder hem op te zoeken ;) maar ik ben heel braaf geweest, want Ezgi en Ekin (Turkse meisjes) hebben een tripje naar Porto geboekt voor amper 30 euro en willen graag dat ik en Martina mee gaan. Als het geen probleem vormt met de lessen gaan we dat zeker doen! Als iemand mijn Spaanse nummer graag zou hebben, mag je hem dus altijd vragen. De Belgische gsm zal voorlopig thuis blijven liggen.

Zoals gisteren verteld was het vanavond welcome dinner. We hadden eerst afgesproken om te aperitieven bij de Mexicanen. We hadden wat pan y jamón gekocht, maar ze verbaasden zich over hoe wij dat “klaar maakten” (brood in stukken en de ham er op, toch?). Zij doen er mayonaise bij ofzoiets. We hebben ook mogen proeven van een potje chili (Johan, echte Mexicaanse chili !!), iets van een 3 druppeltjes op een stukje brood maar het was toch al hottt! Zij vonden dat natuurlijk heel grappig :). Ze hebben ons ook een stukje van Mexico laten zien via foto’s, en wauw, wat een prachtige stranden! Carolina vertelde dat zij gewoonlijk de maand december spendeert op Playa del Carmen (30min van Cancún), een van DE stranden van Mexico, vlakbij de oude Maya ruïnes van Xaman-Ha. Ze staan te springen om ons hun Mexico te laten zien, want ze zijn er zich van bewust dat het imago van Mexico bij de Europeanen niet zo best is (geweld, verkrachtingen, drugs, ziekte). Ik sta uiteraard te popelen om het aanbod te aanvaarden!!

Bij het welkomstdiner waren een stuk of 50 Erasmus studenten aanwezig. Het enige jammere was dat ik aan tafel zat bij ongeveer dezelfde mensen als waar ik de laatste paar dagen mee omga, de leukste mensen ooit, maar we vormen al bijna een aparte groep. Er was sangria, bier, pizza en allerhande tapa’s, mmmm! Ik kon een slokje sangria toch niet weerstaan ;). Daarna op naar de “Ukalele” bar, waar ze gelukkig wel goede muziek draaien (house, reggaeton en elektrolatino). Daar was het echt super leuk. Deze keer hielden we het wel vol tot 4u en zijn we dan naar Cocoloco verhuisd. Dat is een hele grote discotheek op de dijk. Tegen 6u30 eindelijk mijn bed in, maar het was een avond om niet snel te vergeten!

Besos!
Helen

Geplaatst door ElenaMaria 16:34 Gearchiveerd in Spanje Reacties (0)

My first roommate!

y cocinar para dummies

sunny 5 °C

iHola mi gente!

Vandaag heb ik eens grote kuis gedaan in het appartement, er stonden een paar potten met vies spul in de ijskast die er al een maand stonden denk ik. De zon schijnt terug, maar de temperatuur ligt niet ver boven het vriespunt. Daarna nog eens een tripje naar de grote Carrefour op zoek naar een gsm en Spaanse SIM. Eindelijk had ik er één gevonden, maar dan bleek dat ik hem niet kon kopen omdat ik geen Spaanse identiteitskaart of internationaal paspoort bezit. Een heel vreemde zaak, want ze konden me ook niet uitleggen waarom dat nodig is. Gelukkig kan iemand anders de kaart wel op zijn naam zetten voor mij.

Tegen de late namiddag (wel, wat wij etenstijd zouden noemen) is mijn eerste flatgenootje eindelijk gearriveerd! Ze heet Franzi(ska), ze komt uit Hamburg en studeert ook TRM. Ze heeft ook 2 vriendinnen die in andere appartementen zitten en ook TRM studeren. Daarna zijn we met Martina opnieuw heel de supermarkt gaan uitpluizen (ik geloof dat ik het merendeel van mijn tijd hier al in supermarkten heb gespendeerd) en hebben we samen gekookt. Of tenminste, een poging tot: we hadden een blik zoetzure saus gekocht, zonder te beseffen dat we geen blikopener hebben. De eerste stap was google “how to open a can without a can opener”. Beste tips: 1. Try with a knife, 2. Ask your neighbour, 3. Eat something else. Ze hebben trouwens ook goeie instructiefilmpjes! We begonnen bij 1, helaas een dikke fail. Dus zijn we heel het gebouw afgegaan. We kregen een raar instrument van de vrouw boven ons, volgens mij gewoon een dikke grap omdat we haar gestoord hadden tijdens het pyjamabankhangen, want we kregen het blik er voor geen centimeter mee open. Uiteindelijk is het toch gelukt een mini gaatje te maken met een cuttermes. Koken, een avontuur!

‘s Avonds was het movie party en de verjaardag van een Italiaans meisje dat dezelfde naam draagt als ik (Mary Helen – Helen Maria). We zijn weer eerst naar een appartement gegaan waar we kennis maakten met een bende Mexicanen. Veel Spaans gesproken dus! Eindelijk! Het was een zotte bende, we hadden een Dracula, een Aladdin, een Black Swan, … Uiteraard volgen de foto’s op facebook. Het feestje zelf was te doen in Brujas Pub (jaja, Brugge!), waar ze helaas alleen maar rockmuziek spelen.. Vanaf 4u gaan ze vanuit de pubzone door naar een discotheek, maar dat aanbod heb ik vandaag toch nog even afgeslagen.

Morgen is het welkomstdiner en opnieuw feest! Deze keer zoals een echte Spaanse! :)

Besos!
Helen

Geplaatst door ElenaMaria 15:57 Gearchiveerd in Spanje Reacties (0)

(Berichten 6 - 10 uit 13) « Pagina 1 [2] 3 »